Százhalombatta

Látnivalók a környéken

A város főtere Százhalombatta egyik jelképe. Szökőkútjaival, virágágyásaival, köztéri szobraival, harangjátékával, térplasztikáival különleges élményt nyújt az itt lakóknak és az ide látogatóknak egyaránt. A mediterrán hangulatú tér igazi közösségi helyszín, ahol mindig történik valami érdekes!

A Szent István teret 2010-ben teljesen átépítette a város. A társasági élet központjává vált főtéren mintegy 5000 négyzetméternyi korszerű burkolatot raktak le és zenepavilont is létesítettek. Egyebek mellett 18 elemes harangjátékkal, látványos vízi elemekkel és fényjátékkal tették mediterrán hangulatúvá a Duna-parti település centrumát. Mindezt úgy, hogy közben nem csökkentették, sőt fasorral, cserjékkel és virágokkal szépítették a 3000 négyzetméternyi zöldfelületet.

A templomot 1995-96-ban építették Makovecz Imre tervei alapján. A település környékén többszáz koraközépkori halomsírt tártak fel (ez benne van a település nevében is), ezekre emlékeztet a templom hatalmas kupolája, amelyet gyűrű alakban elhelyezkedő, betonból formált fák tartanak. Az imaterem és a paplak kisebb fűvel borított dombokként csatlakoznak a természetes palafedésű nagykupolához. A terület római kori történelmét idézik a halmokat átvágó fehér falak.

A Múzeum névadója „Matrica” (ejtsd: mátrika), a római korban Százhalombatta területén elhelyezkedő település. A hajdani kúriaépületben kialakított intézmény helytörténeti múzeum, a történelmet a helyben talált tárgyak mutatják be. Az állandó kiállítás egyetlen osztatlan térben kalauzolja végig a látogatókat a jégkorszaktól egészen a XIX. századig.

A kiállításba lépve idővonal segíti tájékozódásunkat az ősitől a modernebb korokig.
A kiállítás az ember köré szerveződik, így témáink nem (csupán) a hagyományos történelmi felosztást követik, hanem életképekben is megjelennek. Asszonyok és gyermekek, Lakoma, Tábori élet, Mezei munkák, Tiszta szoba, Kamra és még sok egyéb, amivel itt találkozhatunk.

Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma 1996-ban nyitotta meg kapuit 3,5 hektárnyi területen, ahol a vaskori és bronzkori lakóházak, melléképületek és használati eszközök kerülnek bemutatásra. Megtekinthetjük a korai vaskorban emelt halomsírokat is, filmvetítéssel egybekötve, mely a korabeli temetkezési szokásokat és a sírok történetét mutatja be.