Rácalmás

Látnivalók a környéken

Jankovich-kúria

A Dunától 5 perc sétára, Rácalmás „ófalui” részén található a Jankovich-Kúria, ahol zöld környezetben kapcsolódhat ki. A patinás barokk épületegyüttes ámulatba ejti minden látogatóját. A Jankovich-kúria Rendezvény- és Turisztikai Központban megtalálható két állandó kiállítás és egy helytörténeti múzeum. Az állandó kiállítások közül az egyik, egy Kelet-Afrikai magángyűjtemény részét képezik, melyet Valerius W. Nagy, magyar származású Ausztriában élő úriember ajánlott fel Rácalmásnak. Az Afrika kiállításon kívül, egy külön teremben, a halászati kiállítás, a dunai halászat eszközeit, jellegzetes növényeit és a halászat hangulatát mutatják be.


A természetvédelmi oltalom alatt álló, 380 hektáron elterülő rácalmási Nagy-sziget a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Növény- és állatvilága számos érdekes látnivalót kínál, a rácalmási Duna-szakasz pedig a horgászok paradicsoma.

A Nagy-sziget hossza 4,5 kilométer, legnagyobb szélessége 1,4 kilométer. A sziget védetté nyilvánításának egyik legfontosabb célja az volt, hogy a korábbi tarvágások után a gyönyörű tölgy-, kőris- és szilfa növénytársulásokat helyreállítsa és megóvja az új, idegenhonos agresszívabb fafajtáktól. A táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogatja rendszeresen. Jelentős a sziget emlős- állománya is. A mezei pocok, a pézsmapocok és a védett vízicickány mellett a kitartóbb szemlélődők akár a hermelint, az őzt vagy a különösen ritka és fokozottan védett vidrát is lencsevégre kaphatják.

A Nagy-szigeten két kiépített hosszabb és rövidebb túraútvonalon kialakított tanösvény várja az érdeklődőket. A mélyebben fekvő ártereken és mocsaras területeken pallós cölöphidak vezetnek át. A tanösvény 17 állomáson keresztül kalauzol végig minket, a séta során nádkunyhóval, fűzkunyhóval, több madármegfigyelő toronnyal és a vízen átvezető pallósorral is találkozunk. A táblák bemutatják az ártéri gyümölcstermesztést, az erdőt, a nádast, a mocsárvilágot és még a sziget kialakulását is. A széles, lapos földutakon könnyű közlekedni, így bárkinek ajánlható az útvonal.