Perkáta

Látnivalók a környéken

Győry kastély

A Győry család klasszicista kastélya az 1800-as évek első felében épült. 2016-ban teljes körű felújításon esett át az épület. A pincétől a padlásig minden megújult és részben új hasznosítási formát is kapott az épület. A pincében modern tornatermek, a földszinten konferencia termek, büfé került kialakításra, az emeleten pedig a kiállítások és a reprezentatív programok kaptak helyet Az időszakos kiállítások mellett négy állandó kiállítás tekinthetők meg, melyek az alábbiak:
  • „Gróf Győry család” állandó kiállítás, amely a Győry család történetét mutatja be, a család tulajdonát képező és korabeli bútorokkal, tárgyakkal és tablókkal.
  • „Kisperkáta” állandó kiállítás, mely a Győry családhoz tartozó majorság történetét, birtokosainak életét mutatja be tablókon, személyes tárgyaikkal, festményeikkel színesítve a bemutatót.
  • „Kínai Kulturális Központ” állandó kiállítása, mely Perkáta kínai testvértelepülésének Huaxiang-nak történetét és mindennapjait mutatja be.
  • „Helytörténeti és technikatörténeti Kiállítás” állandó kiállítás, mely a helytörténeti gyűjtemény mellett, a 42.Állomás! Kulturális Egyesület kezelésében levő Technikatörténeti gyűjteményt is bemutatja. Közel 3000, különböző témában bemutatott tárgy teszi színessé a kiállítást.
Az épületegyüttes mellett kiemelt jelentőséggel bír a csodálatos kastélykert, park is.