Martonvásár

Látnivalók a környéken

Brunszvik-kastély és parkja

A kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt.

A kastély csodálatos parkjában található többek között mocsári ciprus, páfrány fenyő, juhar, platán, hárs, amerikai szivarfa és balkáni vadgesztenye. A park közepén gyönyörű tó terül el, benne sziget hatalmas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző.

A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.

Az épület ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.

Az Agroverzum Tudományos Élményközpont a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának látogatóközpontja. Egyszerre ismeretterjesztő központ és tudományos játszóház. Fő célja az agrártudományok ismertségének a növelése, az érthető és élvezetes, gondolkodásra ösztönző tudományközvetítés.

Az ország egyetlen óvodamúzeuma, amely bepillantást enged a látogatóknak a magyar kisdedóvás történetébe. 1828-ban hozta létre a martonvásári kastély lakója, Brunszvik Teréz az ország és Közép-Európa első óvodáját. A kiállítás tárgyai, könyvei, fotói, dokumentumai és játékai ekkortól tárják elénk a régmúlt, s a közelebbi múlt óvodáinak életét.

A szemléltető- és foglalkoztató eszközök a honi kisgyermeknevelés fejlődését, útkeresését, s a jobbra való törekvéseket mutatják be.